Disciplines

Disciplines

Puinzoeken



Bij het puinzoeken wordt gezocht naar personen die onder puin bedolven liggen. Oorzaak kan zijn instorting, aardbeving, natuurramp, enz. De hond maakt door middel van krabben en blaffen aan de geleider duidelijk waar hij een slachtoffer heeft geroken. Ook hier geldt weer dat getraind kan worden met een bringsel. De hond zal dan bij het aantreffen van een slachtoffer het bringsel in zijn bek nemen en deze naar de geleider brengen waarna de hond en zijn geleider samen naar de locatie van het slachtoffer lopen.

Het puinzoeken kan door meerdere honden worden uitgevoerd. Afhankelijk van de grootte en zwaarte van het puingebied. Er wordt bij de training gebruik gemaakt van sloopwerken of puinkrakers.



Omdat we in Nederland (gelukkig) niet veel rampen hebben met ingestorte gebouwen is het moeilijk om goede locaties te vinden voor de trainingen. Tijdens een puintraining is persoonlijke bescherming als het dragen van veiligheidsschoenen, een helm en handschoenen noodzakelijk.

Bij het examen van deze disipline wordt er tijdens het zoekwerk afleiding gemaakt door middel van geluid (motorgeluiden, hameren, draaiende machine etc) en vuur. Over het puin lopen ook kris-kras personen tijdens het zoeken door de hond.

Vlakterevieren



Vlakterevieren is het zoeken naar vermiste personen in elk soort gebied. Van vrij open tot zwaar en onbegaanbaar gebied. Meestal bosgebied, maar we proberen zoveel mogelijk gevarieerd gebied op te zoeken om zo diverse situaties te creëren waar de hond zijn zoekwerk zal tonen.



De hond zoekt onder begeleiding van zijn geleider systematisch en zelfstandig het gebied af naar de vermiste persoon of personen. De hond meldt aan de geleider dat hij een persoon heeft gevonden. Dit kan door middel van blaffen duidelijk gemaakt worden aan de geleider, maar de hond kan ook door een bringsel in zijn bek te pakken en terug te lopen naar de geleider duidelijk maken dat hij een persoon heeft gevonden. Hierna gaat de hond samen met de geleider weer terug naar de gevonden persoon.

Het vlakterevieren kan met meerdere honden tegelijk uitgevoerd worden, afhankelijk van de zwaarte of grootte van het terrein. Doel is tijd besparen en de hond beweegt zich makkelijker in een gebied als een mens. Daarbij komt dat de hond zijn neus beter kan gebruiken als de mens.

Hieronder een filmpje waarin te zien is hoe een pup het reddingshondenwerk op een speelse manier wordt aangeleerd.

Speuren



Speuren is het volgen van een spoor dat door iemand is achtergelaten. We leren de hond speuren over zowel harde als zachte ondergronden. Dit houdt in dat een hond zowel over gras, door 't bos als over beton, asfalt, tegels, enz. moet kunnen speuren. Doel hiervan is een vermiste persoon en/of voorwerpen via speuren het spoor naar menselijke geur of de voorwerpen te vinden.

Er blijven hoofdzakelijk twee dingen achter bij het uitzetten van een spoor;

  • Bodembeschadigingen zoals platgetrapt gras en afdrukken in de grond
  • De geur en huidschilfers die overal uit je lichaam vrijkomen.



De menselijke geur blijft lang hangen. Alleen al met onze voeten laten we zoveel geur na dat een goed ontwikkelde hondenneus uren later nog ons spoor kan ruiken. Tijdens het speuren is het de bedoeling dat de hond zich vooral op de menselijke geur leert richten. Tijdens het speuren moet deze hond de geur herkennen en steeds vergelijken met alle andere geuren die hij oppikt. Speuren is door de ingespannen houding en het steeds weer vergelijken van de geuren een lichamelijke en geestelijk vermoeiende bezigheid voor de hond.

Share by: